1

Téma: hubnutí

Jsem celkem aktivní sportovec, chodím do posilovny 2-3x týdně a hraju florbal. Rozhodl sem se také běhat protože z hlediska kondice (výdrže) je běhání asi nejlepší trénink, který vám posilovna určitě nedá. Všude se pořád zmiňuje běh jako prostředek pro hubnutí, což je právě ten problém. Já bych dost nerad spálil i to minimum tuku co mám a už vůbec bych byl nerad kdybych snad spálil svaly, jestli je to vůbec možný smile Takže můj dotaz je zda skutečně vhodné běhání jako aerobní trénink pro "každého" a zda se nemusím obávat ztráty aktivní tělesné hmoty (svaly...) ?

2

Re: hubnutí

Ahoj Matro,
     píšeš, že si aktivní sportovec a dovol mi, abych tě pochválil. Lidé, kteří nesedí doma na gauči mi imponují. Teď k tvému dotazu.
     Běhání je výborný způsob, jak si udržet kondičku a zvýšit kvalitu života pro ne sportovce. Nedá se říct, že by byl vhodný pro každého, jelikož jsou lidé s mnohými zdravotními problémy jenž jim nedovolují běhat, ale to v tvém případě neplatí, předpokládám. Proto se neboj do běhání vrhnout, ač pokud by tě nebavilo jsou tu i další způsoby. jak získat výdrž. Já preferuji plavání.
     Ztráty tělesné hmotnosti se nemusíš obávat, pakliže máš k tréninkům odpovídající stravu. V dnešní době se to zjišťuje přijatou a vydanou energií během dne. Nejlepším způsobem, jak zjistit kolik energie si pohybem vydal a kolik si jídlem přijal je spočítat si to z tabulek, ale to je zdlouhavé a není to vždy jednoduché. Nejsnažším způsobem tedy, jak zjistit jestli dostatečně jíš je pocit hladu když se chystáš spát nebo jestli během dne cítíš nutkavou potřebu vzít si sladké, to bývá způsobeno nedostatečnou hladinou glykogenu v krvi a tělo ti dává signál k jejímu zvýšení.

Snad ti to alespoň trochu pomůže.

Cake